
"Het valt op dat Bourgeois en co zeer grote uitgaven buiten begroting zet: 94 miljoen voor asiel in 2016, en vanaf 2017 ook uitgaven voor ziekenhuisinfrastructuur en Oosterweel", zegt Rzoska. Het Rekenhof wijst er echter ook opnieuw op dat Europa nog steeds zijn goedkeuring niet gaf aan de handelswijze waarbij de regering-Bourgeois de uitgaven voor de asielcrisis buiten de begroting houdt. Er is bovendien nog altijd geen argumentatienota voor Oosterweel.
"Het Rekenhof bevestigt ook mijn analyse dat de regering-Bourgeois graag heel wat zaken opsmukt. Zo is er een verhoging met de natte vinger van de post 'onderbenutting' met 90 miljoen en buffer betaalkredieten 100 miljoen zonder nut. Ook bij de erf- en schenkbelastingen heeft het Rekenhof grote vragen bij de ramingen.
Na 6 jaar onderhandelen kwam er op de valreep voor de Klimaattop van Parijs dan toch een interfederaal akkoord van 5 december 2015. "Maar vijf maanden later zijn er nog altijd geen handtekeningen en stelt het Rekenhof zich vragen bij de omvang van het budget 2016 (69 miljoen)", merkt de fractieleider van Groen op.
"Het onafhankelijke Rekenhof maakt dus duidelijk brandhout van de begrotingscontrole die de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V indiende. Er ligt dus een pak werk op de plank voor de nieuwe begrotingsminister, maar ook voor de minister-president, Geert Bourgeois (N-VA), die ervoor moet garant staan dat de Vlaamse begrotingen correct, realistisch en zorgvuldig zijn", besluit Björn Rzoska
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter