Bio

Björn Rzoska

Vlaams Parlementlid


Rzoska, hoe spreek je dat eigenlijk uit?

Björn Rzoska (12 mei 1973) werd geboren in Sint-Niklaas. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent. In 1998 publiceerde Björn zijn scriptie als boek bij het Davidsfonds onder de titel ‘Zij komen allen aan de beurt, de zwarten. Het kamp van Lokeren 1944-1947′. Het boek beleefde verschillende herdrukken.

Als kervers historicus werkte hij een tijdlang als stageair in het Rijksarchief van Beveren. Björn was ook een tijdlang medewerker op het kabinet van minister Wivina Demeester. Daarna ging hij aan de slag als assistent bij de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. In september 2001 werd Björn cultuurbeleidscoördinator in Sint-Lievens-Houtem, zowat de eerste in Vlaanderen! Intussen haalde hij ook een postgraduaat Kunst- en Cultuurmanagement.

Op 1 januari 2003 ging Rzoska als stafmedewerker aan de slag bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV) in Brussel. Het VCV was één van de steunpunten cultureel erfgoed van de Vlaamse gemeenschap. Op 1 januari 2008 fusioneerde het VCV samen met Culturele Biografie Vlaanderen (CBV) tot FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Björn groeide intussen uit tot een – ook internationaal erkend – expert mondelinge geschiedenis. Hij volgde les aan het wereldvermaarde Oral History department van de universiteit van Berkeley (VS). Rzoska is ook actief als publicist en was een tijdlang docent cultuurbeschouwing aan de Toneelacademie van Maastricht in Nederland.

In oktober 2006 werd Björn gemeenteraadslid voor Groen! Lokeren en meteen ook fractieleider. Hij zetelt in de raden van bestuur van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Land van Waas (ICW), het Cultureel Centrum (Lokeren) en Wacco (intergemeentelijke projectvereniging voor cultuurcommunicatie). Vanuit zijn passie voor cultuur – en specifiek theater – is Björn al jaren lid van de raad van bestuur van Theatermakershuis de Queeste (Genk). Sinds kort zetelt hij ook in de vzw Geert van Bruaene, de culturele poot van het notoire Brusselse café ‘t Goudblommeke in papier.